Gratis bezorgd +75€ | Binnen 3 dagen thuis bezorgd | Per fles bestellen mogelijk

Wijnweetje: Wat betekent het chianti classico etiket op Italiaanse rode wijnen?

Een zwarte haan op de Italiaanse rode wijn fles, waar staat chianti classico voor? 

In de rubriek wijnweetjes zoeken wij naar antwoorden op alle vragen rondom wijn. Vandaag zoekt dailywine.nl naar een antwoord op de vraag: wat betekent het chianti classico etiket met zwarte haan op een Italiaanse rode wijn?

Dit is de herkomstbenamingsaanduiding van de Chianti Classico wijn.

Il gallo nero

De zwarte haan, vrij vertaald als Il Gallo Nero, is het symbool van de chianti streek. De Il gallo nero zien we overal in Italië terug, maar wat betekent dit eigenlijk?

Daarvoor moeten we een stukje terug in de tijd. Tijdens de middeleeuwen waren twee grote belangrijke steden in conflict met elkaar over de omringende dorpen / steden. Dit waren Florence (Firenze) en Siena, noord en zuid. Om een eind te maken aan dit conflict werd een toch wel heel bijzonder plan bedacht.

Twee ruiters gingen met elkaar de strijd aan. Vroeger werd een dergelijk conflict uitgevochten door het organiseren van een alles bepalende steekspel. Dit keer niet.

Om te bepalen wie welk deel van het land kreeg, was het plan om twee ruiters vanuit Florence en Siena bij zonsopgang op pad te sturen.

Waar ze elkaar zouden kruizen, zou voortaan de "landgrens" aanduiden. Het startsignaal werd gegeven door twee hanen, de witte haan (in Siena) en zwarte haan (in Florence). 

Toscane, landkaart van Toscane, Florence, Siena, Pisa

Hanen beginnen te kraaien bij zonsopgang. In Florence hadden de ruiters een sluw plan bedacht. Hierdoor wonnen zij de strijd. Ze hebben de zwarte haan zo geprogrammeerd dat deze midden in de nacht zou beginnen met kraaien.

De Florentijnse Ruiter genoot een forse voorsprong op de ruiter van Siena. Toen de ruiter net was vertrokken zag hij de ruiter van Florence al in zicht. Sindsdien is de zwarte haan, Il gallo nero, het symbool van het gebied tussen Florence en Siena - lega del Chianti. 

Chianti

Chianti is een Italiaanse rode wijn dat genoemd is naar de naam van het wijnbouwgebied waar de wijn vandaan komt.

Dit wijngebied ligt ten zuiden van stad Florence, Toscane en is van noord naar zuid 160km groot. Dit is groter dan het gebied Bordeaux. Je kunt je dus voorstellen dat hier heel veel wijnen vandaan komen. 

Er zijn daarom verschillende soorten Chianti te herkennen, waarvan Chianti Classico de bekendste benaming heeft.

Naast de Chianti Classico zijn er ook benamingen als bijvoorbeeld Chianti Colli Senesi, Colli Fiorentini, Colline Pisane of Rufina.

Doordat deze minder internationale bekendheid hebben, zal je deze wijnen ook niet snel aantreffen in Nederland. 

Zwarte haan als symbool voor chianti classico wijn - op de hals van de fles dailywine.nl

Chianti Classico 

Chianti Classico is dus een beschermde naam voor wijnen afkomstig uit het Chianti gebied. Niet iedere wijn uit het Chianti gebied mag Classico genoemd worden.

De Italiaanse overheid heeft de Chianti wijnbouw in 1932 ingedeeld in verschillende gebieden. De chianti uit het oorspronkelijke gebied tussen Florence, Siena en Arezzo krijgt de naam Chianti Classico.

Wijngebieden die grenzen aan het Classico gebied hebben de naam chianti met de toevoeging van de naam van het eigen gebied (zie hierboven).  

Chianti Classico heeft de allure aangenomen van een statuswijn die helemaal niet misstaat naast de twee andere krachtpatsers uit Toscane (Sienna): Brunello di montalcino en Vino Nobile di Montepulciano

Als wijnboer mag je niet zomaar de wijn Chianti Classico noemen. Hier zitten strikte voorwaarden aan verbonden. Dit met als reden om de hoge kwaliteit van deze wijnen te waarborgen.

Chianti regio Toscane
In 2005 zijn deze restricties opgenomen in de nieuwe wijn wetgeving wat dan ook de kwaliteit aanzienlijk heeft laten toenemen. 

Voor 2005 mocht je namelijk de bekende zwarte haan al op het etiket plaatsen als je aangesloten was bij het consortium van wijnbouw in Chianti. Kwaliteit was dus niet altijd leidend.

Economische of politieke beweegredenen zorgde in sommige gevallen dat een kwalitatief slechte wijn het etiket Chianti Classico mocht dragen. Vroeger was het zelfs zo erg dat de internationale bekendheid van de Chianti Classico zelfs meer negatief was dan positief.

De overheid heeft dit willen veranderen en daarom is de wetgeving meerdere malen aangescherpt. 

Chianti is het grootste wijnbouwgebied in Italië waaraan het DOCG-keurmerk is toegekend. Lees hier waar DOCG voor staat 

Chianti Classico druifsoort

Chianti Classico bestaat voor minimaal uit 80% Sangiovese druiven. Minder? Dan mag het geen Classico worden genoemd.

 

Laat een reactie achter