Gratis bezorgd +75€ | Binnen 3 dagen thuis bezorgd | Per fles bestellen mogelijk

De beste en bekendste Toscaanse wijnen en wijngebieden

Historische velden van toscane

De beste en bekendste Toscaanse wijnen en wijngebieden

Toscane is het bekendste wijngebied van Italië. De wijngaarden zijn te vinden in het gebied dat de beste Italiaanse wijnen produceert. 

Verliefd worden op Toscane is geen uitdaging. Los van het feit dat het de bekendste is, vinden wij het ook behoren tot één van de mooiste wijngebieden van Italië.

Een uniek heuvelachtig groen landschap met authentieke architectuur en prachtige historie. De mensen zijn diep en diep trots op wie ze zijn, het eten is waar je voor leeft en de Toscaanse wijnen - yum! 

De oorsprong van de Toscaanse leefstijl vind je terug in de landbouw. De drie bouwstenen - wijn, tarwe en olijven - werden vroeger altijd samen op dezelfde plek verbouwd. Daarom zie je tegenwoordig op veel oude plekken waar met name tarwe gepland stond, nu ook wijnbouw terugkomen. 

Wil je meer weten over de beste en bekendste Toscaanse wijnen en wijngebieden? Lees dit artikel dan nu verder!

Toscaanse wijngaard dailywine.nl

Feiten over Toscaanse wijnen

Het is warm in Toscane, hééél warm! Dit vinden niet alle druifjes even lekker, maar blauwe druiven wel. Daarom zijn over het algemeen Toscaanse wijnen rood.

85% van de wijnproductie is namelijk gemaakt van blauwe druiven (rode wijn dus), en 15% wit. Wit vind je met name langs de kust, waar de frisse zeelucht zorgt voor verkoeling van de Toscaanse wijngaarden

Toscane is wereldwijd een trekpleister voor Toerisme. Zoals gezegd komt dit door o.a. de prachtige oude historie, maar ook zeker door de bekende Toscaanse wijnen. Toscane is het bekendste wijngebied van Italië. Deze wijnen vind je dan ook overal terug in de wereld.

Kwaliteitswijnen en Toscane gaan samen in één adem. Het klimaat en de structuur van de bodem zorgen voor uitstekende kwaliteitswijnen. Toscane kent maar liefst 11 DOCG-wijnen en 40 DOC wijnen. Wist je dat de Italiaanse  herkomstbenamingen de zwaarste zijn van de wereld, met de meeste regels? Nou deze regels vinden haar oorsprong in het prachtige Toscane.

De Toscaanse wijnen waren dus de eerste wijnen die beschikte over een keurmerk. Wil je meer lezen over wat DOCG en DOC betekent? Check dan hier het artikel: Wat betekent IGT, DOC en DOCG (classificatie kwaliteitswijn)?

  Toscaanse wijn

  De bekendste Toscaanse wijnen

  Onder dit artikel vind je een overzicht met alle DOCG en DOC wijnen. Het zijn er te veel om in dit artikel allemaal te benoemen, daarom pik ik de meest bekende Toscaanse wijnen uit het lijstje en ligt die toe. 

  Het zal je niet verbazen, maar dit zijn de wijnen met het zwaarste keurmerk: DOCG

  Chianti Classico 

  De bekendste rode wijn van Italië: Chianti Classico. Nederlanders zijn meer bekend met de noordelijke druifsoorten (Amarone, Ripasso, Barolo) en sinds kort de zuidelijke rode druifsoort Primitivo (tweelingbroertje van de Zinfandel druif). 

  Zelf nog nooit in Toscane geweest? Je herkent ongetwijfeld die nostalgische rieten mandflessen, een toeristische trekpleister genaamd Fiaschi. Kleine chianti wijnflessen werden omringd door deze Fiaschi rietenmanden. Fiaschi staat letterlijk voor Fiasco. Het was namelijk een groot Fiasco. De rieten mandflessen stonden synoniem voor slechte kwaliteit. Iets wat je als wijnproducent / wijngebied niet graag wilt. 

  Chianti Classico wijnen moeten voor minstens 85% bestaan uit Sangiovese druiven. Lees dan dit artikel: Chianti we zien het vaak maar wat betekent dit eigenlijk?

  Chianti Classico Riserva 2015 

  Brunello di Montalcino 

  Ten zuiden van Siena ligt het plaatsje Montalcino. Een adembenemend mooi dorpje met oude historie, prachtige natuur en natuurlijk de overheerlijke Brunello di Montalcino wijnen.  

  Kenners zeggen dat de Brunello wijnen behoren tot de beste en geliefdste rode wijnen van de wereld. Het dorp Montalcino is uiteindelijk ook wereldberoemd geworden door zijn Brunello wijnen. Dit heeft gezorgd voor enorme toestroom aan toerisme en liefhebbers van wijn.

  De Brunello wijnen bestaan al eeuwen. Maar sinds eind achttiende eeuw heeft de wijn een eigen vorm gekregen. Destijds besloot een wijnmaker om voor de Brunello wijn geen blend te gebruiken (meerdere druifsoorten - zoals bij Chianti Classico wel vaak het geval is), maar alleen een kloon van de druif sangiovese. Deze kloon werd Brunello genoemd. De Brunello druif is afkomstig uit het gebied Toscane, en is ook een druifsoort die je alleen terug ziet op Italiaanse bodem. 

  Toscaanse wijnlandschap

  Diezelfde wijnmaker heeft gezorgd voor een hoge standaard, vastgelegd in de DOCG-waarden. Zo mag de Brunello di Montalcino niet verkocht worden 5 jaar na oogst. 5 jaar! De wijn moet daarvan 2 jaar lang op eikenhouten vaten hebben gerijpt. 

  Brunello di Montalcino Riserva moet zelfs 6 jaarijpen alvorens het mag worden verkocht. Je zult begrijpen dat lange rijping voor het verkocht mag worden invloed heeft op de verkoopprijs.

  Een (goede) Brunello di Montalcino vinden onder de € 20,- is dan ook zeldzaam. De Brunello hoort bij het rijtje Barolo en Barbaresco (beide uit Piëmont) van meest gewaarde en duurste Italiaanse wijnen. Een goed wijnjaar in combinatie met een welbekende wijnboer zorgt voor wijnen van meer dan honderden euro's. 

  Vino Nobile di Montepulciano

  Iets wat oostelijker van Montalcino vinden we het plaatsje Montepulciano. Deze plaats is net als andere dorpen in Toscane een drukbezochte plaats. 

  Montepulciano

  Net als bij Montalcino staat het plaatsje Montepulciano bekent om zijn prachtige rode wijnen. Ook hier geldt dat de Sangiovese druif de scepter zwaait. Maar ook hier is sprake van een verder doorontwikkeld Sangiovese variant - door de lokale burgers genoemd als: "Prugnolo gentile”. Sangiovese is ook goed 😁.

  Een andere wat onbekende druif wordt vaak gemengd met de Sangiovese druif: Canaiolo Nero. De samenstelling van de Vino Nobile di Montepulciano moet wel bestaan uit minstens 70% Sangiovese (Prugnolo Gentile), en maximum van 20% Canaiolo Nero. 

  Deze wijn wordt doorgaans wel vaak verward met zijn neefje in het zuidoosten: Abruzzen. Om het lekker makkelijk te houden hebben de Italianen namelijk deze wijn Montepulciano di Abruzzen genoemd. 

  In Abruzzen groeit namelijk de druivensoort: Montepulciano. Een druif vernoemd naar één van de bekendste wijnen van Italië. Diezelfde wijn heeft helemaal niks te maken met zijn naamgenoot. Bijzonder, hé?

  Montepulciano druif is tegenwoordig op meerdere plekken te vinden in Italië, met name in de Marken. Wij denken dat Montepulciano druif ooit is ontdekt in het plaatsje Montepulciano - of wij verdenken de Italianen ervan dat ze mee wilde varen op het succes van de Vino Nobile di Montepulciano. 

  Wijnkelder van vino nobile di montepulciano

  Morellino di Scansano

  Met bovenstaande toppers valt deze naam misschien wat minder op. Maar onder de Italianen heeft deze naam zichzelf de laatste jaren goed opgewerkt. 

  De wijn Morellino di Scansano vind je uitsluitend terug in de gemeente Scansano - van de provincie Grosetto. Dit plaatsje ligt dicht tegen de Tyrreense Zee. 

  Door de koude lucht van de Tyrreense zee zijn deze wijnen prachtig zacht. De tannine structuur van deze wijn is licht. De voorkeur naar zachte, elegante wijnen nemen de laatste jaren zijn toevlucht. Daarmee neemt de bekendheid van deze druifsoort ook toe. 

  Sinds 2007 krijgt deze wijn een DOCG-label. Wijnen ouder dan 2007 zal je dus zonder een DOCG-label aantreffen, maar DOC is wel mogelijk.

  Bolgheri 

  Ik hoor je denken: "Bolgheri is toch een plaats, geen wijn?". Dat is helemaal correct. Waarom ik deze benoem heeft meer te maken met een zeer uniek verhaal, wat een stukje teruggaat in de tijd. 

  Bolgheri, wereldbekende laan

  Ben je bekend met de benaming Super Tuscans? Er is hierover zoveel te vertellen dat wij hierover meer vertellen in een ander artikel (komt later). 

  Vernaccia di San Gimignano

  We sluiten dit rijtje aan prachtige wijn af met een witte wijn. 15% wijnproductie in Toscane is slechts wit. Desondanks weten ze binnen die 15% een internationale bekendheid te produceren: Vernaccia di San Gimignano. Deze wijn komt uit de Manhattan van Toscane: San Gimignano. 

  Torens van San Gimignano

  San Gimignano is een prachtig plaatsje op een heuvel volop omringd door wijnvelden en groen landschap. Het dorpje is een van de bekendste dorpen van Italië en dat komt door zijn bijzondere architectonische structuur. 

  In dit dorpje staan namelijk veertien, destijds, hoge torens. Deze hoge torens zie je dan ook van afstand. Men maakt daarom graag de vergelijking met Manhattan. 

  Even een side note: je vindt hier het lekkerste ijs van de wereld (niet gelogen - ze hebben al meerdere prijzen gewonnen). Sla je slag wanneer je de kans krijgt om deze plek te bezoeken.

  Enfin, Vernaccia di San Gimignano: een droge witte wijn gemaakt van de Vernaccia druif. Er mogen ook wat andere witte druiven worden toegevoegd aan de wijn. Wel met een maximum van 15%. 

  Ga terug naar de hoofdpagina 

  Laat een reactie achter