Gratis bezorgd +75€ | Binnen 3 dagen thuis bezorgd | Per fles bestellen mogelijk

Wijnweetje: wat betekent IGT, DOC en DOCG (classificatie kwaliteitswijn)?

Op de fles zien we vaak staan DOC, DOCG of IGT.. maar wat betekent dit eigenlijk? 

In de rubriek wijnweetjes zoeken wij naar antwoorden op alle vragen rondom wijn. Vandaag zoekt dailywine.nl naar een antwoord op de vraag: wat betekent IGT, DOC en DOCG? 

Verschillende herkomstaanduidingen Italiaanse wijn IGT DOC en DOCG Dailywine.nl

De Europese wijn-wet kent drie kwaliteitscategorieën. IGT, DOC en DOCG zijn classificaties (ook wel herkomstaanduiding genoemd) voor wijnen uit Italië. Deze classificaties worden namelijk opgenomen in de wetten en regels van de Italiaanse wijnbouw. Bijna elk land kent zijn eigen regels, wetten en normen en elk land heeft dit dan ook benoemd in hun eigen classificatie.

Italië kent er dus drie: IGT, DOC en DOCG. Deze classificaties zijn ooit ontstaan om de consumenten bepaalde garanties te bieden (zie het als een keurmerk), bijvoorbeeld voor kwaliteitsstandaarden. Een geklasseerde wijn voldoet aan bepaalde wijntechnieken die ten goede komen van de kwaliteit van de wijn. In de wijnwetgeving zijn bijvoorbeeld regels opgenomen voor o.a. welke druivenrassen zijn toegestaan, de precieze herkomst, minimale alcoholpercentage en duur van de rijping. 

Indicazione Geografica Tipica (IGT)

Kijkend naar de hiërarchie staat de classificatie IGT onderaan de ladder (met uitzondering van tafelwijn (vino da tavola)). Tafelwijn valt echter niet onder een  zogenoemde classificaties, wat overigens niet betekent dat dit geen kwaliteit kan vertegenwoordigen.

Wellicht ben je bekend met de term: Super Tuscans? Dit zijn wijnen van een  dermate hoge standaard dat ze behoren tot de top van de wereld, maar qua wetten en regels wijken deze af van de wetgeving waardoor ze "degradeert" zijn tot tafelwijnen. Tegenwoordig is het vrij normaal om voor deze wijnen + €100,- te betalen en zijn er ook al veel wijnen die de hoogste classificatie hebben gekregen (ondanks het afwijken van de wetten en regels). 

Indicazione Geografica Tipica (IGT) wijnen zijn dus Italiaanse rode of witte wijnen die niet in aanmerking komen voor de classificatie DOC of DOCG. Deze benaming wordt veelal gegeven aan 'nieuwe' wijnen. Dat maakt deze categorie ook wel een tussencategorie voor Italiaanse wijnen en 'wachtrij' tot ze wel in aanmerking komen voor de bekende Italiaanse classificaties. 

Een reden waarom de IGT wijnen niet in aanmerking zijn gekomen voor bijvoorbeeld een DOC of DOCG aanduiding is dat de wijnboer mogelijk andere bijzondere vinificatietechnieken (wijnbouw technieken) heeft toegepast. Anders dan wettelijk is aangegeven. Ook kan het zijn dat de betreffende wijnboer andere (niet traditionele) druivenrassen gebruikt. 

Pinot Noir Nero rode Italiaanse wijn met IGT Indicazione Geografica Tipica keurmerk classificatie dailywine.nl

De pinot Nero van het wijnhuis Sanfelo heeft zo'n IGT classificatie. De welbekende Pinot Noir druif is namelijk gebruikt voor deze wijn, en is een druif wat  voor de regio Toscane een 'niet-traditionele' druif betreft

Een IGT geeft wel aan dat de wijn uit een bepaalde geografische wijngebied komt, bijvoorbeeld een specifieke Italiaanse regio zoals Toscane. Belangrijk hiervoor is dat de druiven voor minstens 85% afkomstig zijn uit dat gebied waar zij de naam van draagt. Het label IGT garandeert dus wel de herkomst van de druiven.

Bij tafelwijn zie je namelijk vaak dat de druiven die worden gebruikt van verschillende plekken komen. Zo kan de wijnmaker bijvoorbeeld heel goedkoop een wijn produceren, door de restante wijndruiven op te kopen uit andere regio's of landen. 

Denominazione di Orgine Controllata (DOC) 

DOC betekent in het Nederlands: gecontroleerde benaming van oorsprong. Zoals hierboven al beschreven garandeert deze benaming de kwaliteit van de wijn. In deze wijnwetgeving worden bepaalde bewezen wijntechnieken opgenomen die garant staan voor kwaliteitswijn (vooral om experimenten te voorkomen).

Ook komen de Italiaanse rode of witte wijnen uit een begrensd gebied en voldoen aan vastgestelde productie-eisen. Toscane kent naast Piëmonte de meeste DOC benamingen. Zo heb je bijvoorbeeld in Toscane de bekende Maremma Toscana DOC (zie ook wijn Le Stoppie Vermentino DOC of Balla la Vecchia DOC ).

Andere bekende DOC's uit Toscane zijn de Vin Santo del Chianti Classico DOC, Vin Santo del Chianti DOC, Rosso di Montalcino DOC, Rosso di Montepulciano DOC, San Gimignano DOC, Vin Santo di Montepulciano DOC en Bolgheri DOC. 

In totaal zijn er meer dan 40 DOC benamingen in Toscane en over de 300 in heel Italië. 

DOCG (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita)

DOCG staat voor Denominazione di Orgine Controllata e Garantita en vertaald in Nederlands naar gegarandeerde gecontroleerde benaming van oorsprong. Met andere woorden de hoogste classificatie die een Italiaanse witte of rode wijn kan krijgen. 

Gedurende de jaren zijn de wetten rondom de DOCG classificatie strenger geworden, waardoor de DOCG classificatie gebonden is aan de strengste wijnwetgeving van de wereld. Nergens in de wereld, zelfs niet in Frankrijk, is de wetgeving zo streng. Een Italiaanse wijn krijgt dus niet zomaar de classificatie DOCG. De Italianen willen daarmee echt kwaliteit garanderen, vandaar de G voor Garantita. 

Een belangrijk verschil tussen DOC en DOCG is bijvoorbeeld de opbrengst per hectare. Het is geen garantie dat minder opbrengst automatisch zorgt voor meer kwaliteit. Wel kan de wijnmaker zijn druiven meer de ruimte geven die ze nodig hebben, zodat ze niet onderling 'concurreren' voor zon en voeding. Tevens kan de wijnmaker hiermee de kwaliteit beter controleren. Tot slot zit er ook een commercieel verhaal aan (helaas), want minder opbrengst per hectare zorgt voor meer exclusiviteit. Wat weer kan zorgen voor meer aanzien van de wijnen. Schaarste in combinatie met kwaliteit zorgt immers voor een betere prijs.

Een DOCG-wijn moet voldoen aan verschillende eisen die getest worden gedurende het proces voor de wijn op de markt komt. Zo worden de wijnen bijvoorbeeld gedurende het productieproces getest aan de hand van chemische- en proef analyse. Tijdens deze test wordt beoordeeld of de wijnen bijvoorbeeld wel voldoende suikers en zuren hebben (twee key-elementen voor wijn)

Ook wordt de wijn getest als de wijn een tijdje heeft kunnen rijpen in de fles. Hier wordt bepaald of de wijn beschikt over de karakteristieken waarover een DOCG wijn zou moeten beschikken. Een voorwaarden is bijvoorbeeld of de wijn wel goed in balans is. 

 

De Chianti Classico heeft bijvoorbeeld zo'n DOCG classificatie. Er zijn vele regels maar de belangrijkste die wij willen benoemen is de samenstelling. De samenstelling van de wijn moet uit minstens 80% SANGIOVESE bestaan. Er mag aangevuld worden met Canaiolo nero, Colorino, Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah voor maximum van 20 %. Het aanvullen met witte druivenrassen is verboden.

Andere belangrijke voorwaarden is dat irrigatie enkel in noodtoestanden wordt toegestaan. Dit is voor dailywine.nl belangrijk want het overmatig gebruik van irrigatie is niet milieu vriendelijk. Irrigatie is namelijk het zelf water toevoegen aan de wijngaard. 

De benaming Riserva mag enkel gebruikt worden bij lagering gedurende 24 maanden, waarvan 3 maanden op fles. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5 % zijn voor een Riserva.

Conclusie

IGT (Indicazione Geografica Tipica) wijnen zijn dus wijnen uit een bepaalde Italiaanse regio, waarvoor niet per definitie kwaliteitseisen worden gesteld. Wel moet 85% van de druiven afkomstig zijn uit de regio waar zij de naam van draagt.

Deze wijnen zijn eigenlijk het spannends. Wijnboeren krijgen namelijk de ruimte om te experimenteren en 'oude' wijntradities of wetgeving te negeren met als doel het bereiken van nieuwe hoogtes. En zo nu en dan lukt dat een wijnmaker ook. 

Een IGT wijn is zeker niet de minste van de drie. Wel is de kans groter dat je een mindere wijn vindt wanneer je een IGT koopt, dan wanneer je een DOC of DOCG koopt. Laat je dus adviseren door de wijnkenner, bijvoorbeeld de wijnliefhebber in de speciaalzaak of stel de vraag aan ons. 

DOC (Denominazione di Origine Controllata) zijn Italiaanse wijnen uit een begrensd gebied en voldoen aan gestelde productie eisen die zijn opgenomen in de Italiaanse wijnwetgeving. 

DOCG (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita) is de strengste classificatie van de wereld en wordt niet zomaar aan een wijn toegekend. De beste wijnen van Italië krijgen de DOCG benaming. Nogmaals willen wij wel benadrukken dat dit geen garantie biedt op de ultieme wijnbeleving. Wijn is namelijk heel persoonlijk en zo kan de ervaring zijn dat een IGT wijn beter bevalt dan de DOCG. Daarnaast wil het ook niet zeggen dat een wijn die precies voldoet aan de wijnwetgeving ook daadwerkelijk de lekkerste smaken ontplooit. Het net afwijken kan namelijk voor unieke smaken zorgen, misschien wel de smaak die jij als wijnliefhebber juist prefereert. 

Probeer dus te experimenteren en beoordeel de wijn niet alleen op haar uiterlijk. 

1 reactie

  • Is de benaming “super Tuscans” beschermd ? Zo nee bestaat dan niet het risico dat de naam op wijnetiketten verschijnt van wijn van van bedenkelijke kwaliteit

    Hoor graag
    Groet Frits

    Frits van Gorp

Laat een reactie achter