Gratis bezorgd +75€ | Binnen 3 dagen thuis bezorgd | Per fles bestellen mogelijk

Wijnweetje: zo bewaar je rode wijn en witte wijn (dichte wijnfles)

Een wijnklimaatkast, wijnkelder of je slaapkamer - hoe bewaar jij je rode wijn en witte wijn? 

In de rubriek wijnweetjes zoeken wij naar antwoorden op alle vragen rondom wijn. Vandaag zoekt dailywine.nl naar een antwoord op de vraag: hoe bewaar je rode of witte wijn?

Rode of witte wijn bewaren in de wijnkelder wine cellar dailywine.nl

 

Dichte fles rode (of witte) wijn bewaren 

Niet iedereen zit in een luxe situatie dat zij over bovenstaande wijnkelder beschikken (zie foto 1). Ook heeft niet iedereen een kelder of wijnklimaatkast om wijn in te bewaren. Waar moet je op letten bij het bewaren van wijn? Hieronder geven wij tips hoe je wijn zo goed mogelijk kan bewaren.

Tip 1: Grote temperatuurschommelingen vermijden

Een belangrijk aspect bij het bewaren van rode (of witte) wijn is het voorkomen van grote temperatuurschommelingen. Zo adviseren wij dus niet om de wijnen op plekken te bewaren die niet goed geïsoleerd zijn. Deze plekken zijn namelijk in de winter lekker koud, en de zomer heerlijk warm. De wijnfles vindt het niet zo prettig om in de schuur bewaard te worden, of bijkeuken met 'slechte' isolatie. 

De woonkamer is qua temperatuurschommelingen prima, want in Nederland wordt het binnen gemiddeld niet kouder dan 18 graden, en in de zomer niet warmer dan 23 graden (uitzonderingen daargelaten). maar...

Tip 2: Bewaar je wijn op een donkere plek 

Het probleem bij de woonkamer is dat de wijnfles in contact komt met zonlicht en licht van lampen. Een rode (of witte) wijn wilt gelieve geen licht zien, daarom is een donkere plek een must voor wijn om goed, zorgvuldig verder door te rijpen. Direct zonlicht is natuurlijk not-done! Dit heeft naast het directe contact met licht ook invloed op de temperatuur en daarmee de kwaliteit van de wijn. 

Tip 3: De wijn wilt niet gestoord worden

Dus de wijn ligt maar al te graag op een donkere plek, maar wilt ook het liefst zo min mogelijk gestoord worden. Klinkt wat depressief als je het ons vraagt. De wijn hierdoor optimaal door ontwikkelen. We laten hem dan toch maar graag met rust, want wie wilt er nou geen goed gerijpte fles wijn?  

Tip 4: Wijn wilt graag liggen

Een fles wijn kan je het beste liggend bewaren. Doordat de wijn horizontaal ligt blijft de kurk vochtig en droogt deze niet uit. Een uitgedroogde kurk kan namelijk meer zuurstof doorlaten dan je zou willen, daardoor oxideert de wijn en is deze plat gezegd niet meer te drinken. 

Liggende Franse witte en rode wijn flessen dailywine.nl

Conclusie 

Wil je je wijn goed bewaren maar heb je geen wijnklimaatkast of wijnkelder? Probeer dan eens een plek in het huis te vinden wat niet dagelijks wordt gebruik. Een studeerkamer met een grote kast die zo nu en dan open gaat is ook een goede oplossing. Leg de wijn liggend neer of koop wijnrekken om je wijn liggend in te bewaren. Zet deze wijnrekken niet vervolgens in de woonkamer, want zowel de temperatuur als het aantal lichturen is hier te hoog. Nu is het heel moeilijk om een plek in huis te vinden met een lagere temperatuur. Daardoor adviseren wij altijd om je zelf te verwennen met een mooie klimaatkast, welke in alle maten verkrijgbaar is. Hier kan je al je wijnen mooi in opbergen. 

2 reacties

  • Goede tips, alleen het is toch echt : een rode of witte wijn WIL, de wijn WIL, wijn WIL, wie WIL en niet de rode of witte wijn wilt, de wijn wilt, wijn wilt, wie wilt… Het artikel wordt nog fijner om te lezen als deze taalfoutjes hersteld zouden worden. :-)
    Lees bijgevoegd artikel met uitleg maar even over het werkwoord WILLEN en de veelgemaakte fout van hij/zij/het wilt… De derde persoon enkelvoud is toch écht altijd zonder ‘t’! > https://www.vandale.nl/hij-wil-of-hij-wilt

    SB
  • Interessant. Ik wist het niet. Alle wijntjes even omdraaien dan maar.

    Zwiebert Nachtegaal

Laat een reactie achter