Gratis bezorgd +75€ | Binnen 3 dagen thuis bezorgd | Per fles bestellen mogelijk

Wijnweetje: Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

In de rubriek wijnweetjes zoeken wij naar antwoorden op alle vragen rondom wijn. Vandaag zoekt dailywine.nl naar een antwoord op de vraag: hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt? 

Minder alcohol is de tendens van deze tijd. We leven bewuster en over het algemeen gezonder. Maar drink je (tijdelijk) geen alcohol dan wil je alsnog kunnen genieten van wijn, en daarom is sinds een aantal jaren de alcoholvrije wijn ontstaan. 

Zeker in januari nemen veel mensen de uitdaging om een maand geen alcohol te drinken (dry-januari), en wij weten hoe lastig dat kan zijn. 

"Maar is het dan geen druivensap?"

Nee, dat is het zeker niet. De complexiteit en aroma's die een wijn kunnen hebben, vind je ook terug in de alcoholvrije wijn. Niet-alcoholische wijn is ook veel minder zoet dan druivensap. Maar hoe wordt alcoholvrije wijn dan gemaakt?

Het productieproces die we kennen bij het maken van witte of rode wijnen, is nagenoeg gelijk bij het maken van alcoholvrije wijnen. Er zijn twee bekende technieken die worden gebruikt bij het maken van alcoholvrije wijnen, namelijk: filtratie en vacuümdestillatie 

vacuümdestillatie 

Vacuümdestillatie is een destillatiemethodiek om de druk van de te destilleren alcohol te verlagen. Alcohol heeft normaal gesproken hoge temperaturen nodig om te verdampen. Wanneer je niet via deze methodiek zou destilleren zouden de hoge temperaturen zorgen voor het verlies van enorme aantallen aroma's. Met de vacuümdestillatie is het dus mogelijk om de wijn bij lagere temperatuur te destilleren, waardoor de alcohol verdampt en de wijn nauwelijks wordt aangetast. Het is zelfs mogelijk om zonder verwarming de wijn te destilleren, maar het koud destilleren is een complexe techniek en wordt daarom minder gebruikt. 

Let op: wij schrijven hierboven 'nauwelijks', en dat is natuurlijk met een reden. Want deze techniek staat er om bekend om de aroma's te verliezen en daarom wordt deze techniek minder vaak gebruikt.

Filtratie 

 Filtratie is een techniek dat vaker wordt gebruikt bij het maken van alcoholvrije wijn. De wijn wordt met extreme hoge druk door een filtert geperst. Omdat het water van de wijn (vloeistof) en alcohol (vloeistof) een bepaalde chemische gedaante hebben, is het mogelijk om met behulp van deze filter alleen deze twee stoffen door te laten. 

Tijdens dit proces wordt dus de vloeistof van de vaste stof gescheiden (wat je ook terug leest in het blog artikel decanteren, lees hier). Dit proces wordt herhaald totdat er een concentraat van wijn overblijft en een badje van vloeistoffen met water en alcohol. Vervolgens wordt met behulp van destillatie het alcohol uit het water gehaald, waarna de overgebleven vloeistof (water) weer wordt toegevoegd aan het concentraat. 

Doordat het proces meer gecontroleerd is, is het mogelijk om dezelfde kwaliteit als wijn met alcohol te behouden. Wel is dit proces duurder. Afijn, wijnboeren hebben dit hier toch graag voor over, want ook zij vinden het maar niks om een wijn zonder alcohol te drinken. En doen ze dat toch mee aan dry-januari? Dan maar liever net echt kwaliteit! 

Hoe smaakt alcoholvrije wijn? 

De kwaliteit van alcoholvrije wijn gaan snel vooruit. Waar vroeger de alcoholvrije wijn ook daadwerkelijk leek op druivensap, zien we nu toch terug dat de kwaliteit is verbeterd en de alcoholvrije wijnen meer gaan lijken op wijnen met alcohol. 

Wel smaken wijnen zonder alcohol zoeter. Dit komt omdat de complexiteit en body waar alcohol voor zorgt minder wordt, waardoor de wijn pit verliest. Alcoholvrije wijnen zijn dus over het algemeen wijnen die fris en fruitig zijn, of halfzoet. Wijnen vergelijkbaar met wijnen van het noordelijke halfrond (denk aan Nederland, Duitsland). 

Ons advies is te zoeken naar wijndruiven die over dit karaktereigenschap beschikken, te denken aan voor wit: sauvignon blanc, pinot grigio en riesling. 

Rood is kwestie van goed zoeken... Overigens geldt dit voor alle alcoholvrije wijnen: zoeken, zoeken, zoeken. Want er is veeeeel "rotzooi" op de markt als het gaat om alcoholvrije wijn. 

 

Laat een reactie achter