Gratis bezorgd +75€ | Binnen 3 dagen thuis bezorgd | Per fles bestellen mogelijk

Wat drinken we vandaag: Vermentino Iride Bianco witte wijn uit Italië

Droge witte wijn uit Italië in 'wat drinken we vandaag' 

In de rubriek: 'wat drinken we vandaag' vertellen we over welke witte of rode wijn past bij welk gerecht. Vaak zien wij namelijk terug dat de keuze voor wijn wordt bepaald aan de hand van hetgeen gegeten gaat worden. Hoe vaak ben jij zelf al naar de speciaal zaak geweest en gevraagd: "welke wijn past bij dit gerecht?" Wij als echte winelovers draaien dit om. Daarom bepalen wij wat we eten aan de hand van wat we gaan drinken. Vandaag drinken we een droge witte wijn uit Italië. 

Wat drinken we vandaag: Iride Bianco DOC Vermentino 2018 droge witte wijn uit Italië

De Iride Bianco DOC Vermentino 2018 is een droge, soepele witte Vermentino wijn uit Toscane met een aangename frisse afdronk. De sommalier van een restaurant maakt zijn keuzes voor een bijpassende wijn op basis van de verschillende smaakelementen van het gerecht. Zo kan het zijn dat door het toevoegen van een element het gerecht zoete tonen geeft, bijvoorbeeld de jus of diverse bereidingen van de garnituur (bijvoorbeeld zoete groentes). 

Door analytisch te beoordelen welke (smaak)elementen de wijn bezit en welke smaken van een gerecht hier in de basis bij passen of juist niet bij passen, kunnen wij gerechten bedenken die geschikt zijn om te eten bij de gekozen wijn. 

Iride Bianco DOC Vermentino 2018 

De wijnkarakteristieken die wij in deze wijn herkennen zijn: 
 • De wijn is vol en soepel 
 • Citrusfruit 
 • Rijpe fruitsoorten perzik en ananas
 • Zoetheid: droog
 • Zuurgraad: gemiddeld 
 • Body: licht tot gemiddeld 
 • Intensiteit: gemiddeld tot licht 
 • Afdronk: gemiddeld (7-10 seconden)  
 • Geen hout (geen uitgesproken vanille smaak)

Welk gerecht past bij deze witte wijn?

Voor de Iride Bianco hebben wij een bijpassend gerecht gezocht, dat heerlijk aansluit bij de karakteristieken van deze droge witte Italiaanse wijn. Bij deze wijn zijn wij gaan zoeke naar een passend koolhydraatarm gerecht. 

Deze wijn past niet bij gerechten met te veel zuren of frisse tonen. Wel past deze wijn uitstekend bij hartige gerechten. Witte wijn gaat over het algemeen altijd goed met vissoorten. Deze Vermentino (en Vermentino Le Stoppie 2018 DOC) gaat goed samen met de vettere vissoorten, waar je bijvoorbeeld moet denken aan (gerookte) makreel en (gerookte) zalm. Oppassen met specerijen zoals knoflook hoeft bij deze wijn niet. 

Gezonde Poké bowl met bloemkoolrijst, edamame boontjes, tomaat en gerookte zalmfilet

Ingrediënten voor 2 personen 

 • 400 gr bloemkoolrijst
 • 200 gr komkommer, in blokjes
 • 200 gr tomaten, in blokjes
 • 200 gr edamame boontjes, gedopt
 • 200 gr gerookte zalm, gesneden in reepjes

Poké bowl (of sushi bowl)

De Poké bowl is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De Poké bowl is ook wel bekend als de Sushi bowl. Deze bowls worden traditioneel gemaakt met sushirijst, diverse zoete smaken en vette vis. Het is dus ook mogelijk om de bloemkoolrijst te vervangen voor sushi rijst of witte rijst. Maar wij kiezen hier voor de gezonde variant door de koolhydraten te vervangen door groente: bloemkoolrijst.

De Poké bowl is vegetarisch ook heel erg makkelijk mogelijk. Vervang namelijk de gerookte zalm door een eitje en tempé. 

Maken van de Poké bowl 

Het gerecht is super lekker en toch zo gemakkelijk te maken. Het enige wat je hoeft te wokken is de bloemkoolrijst, en zelfs dit is eigenlijk niet nodig als rauw je voorkeur geniet (dit is heel persoonlijk). Omdat wij zelf houden van knoflook, en dit uitstekend past bij de wijn, kiezen wij voor roerbakken.

Stap 1: Snijden van groentes 

Snijd de komkommer in gelijke (bij voorkeur kleine) blokjes. Vervolgens snijd je ook de tomaat en gerookte zalm. Tot slot dop je de edamame boontjes en snijd je knoflook fijn.

Zelf de bloemkoolrijst maken? Geen probleem. Snijd de bloemkool in mooie gelijke roosjes en gebruik vervolgens een grove rasp om de bloemkool te raspen tot rijstvormige korrels bloemkool. 

Stap 2: Roerbakken

Fruit de knoflook zo'n 5 minuten (warm olijfolie op in de pan en vervolgens strooi je de fijn gesneden knoflook over de olie). Zet vuur op gemiddeld. Na 5 minuten pak je de edamame boontjes en die voeg je toe. Na nog 2 minuten voeg je de bloemkoolrijst toe. Het geheel bak je nog een 2 minuten, waardoor de totale tijd komt op +/- 9 minuten. 

Stap 3: Poké bowl maken 

Nu alles klaar staat kan de Poké bowl gemaakt worden. Dit gerecht is heel mooi kleurrijk dus des te meer redenen om deze stap te volgen. Het oog wilt immers ook wat! 

Voeg als eerst de roerbak (bloemkoolrijst, met knoflook en edamame boontjes) toe in een kom. Wij houden één kom aan per persoon. Als de kom iets over de helft gevuld is, is dat voldoende.

Voeg ten tweede de groentes en de zalm toe. Als eerst begin je de kom in te delen met visuele 'taartpunten'. Iedere 'taartpunt' is bedoeld om te vullen met één van de groentes. Hierdoor krijg je een mooi spektakel aan kleuren goed georganiseerd op de roerbak. 

Stap 4: Vergeet vooral niet de witte wijn (opnieuw) in te schenken, en eetsmakelijk! 

De laatste stap is om een goed glas Iride Bianco witte wijn in te schenken om het vervolgens lekker op te kunnen eten. Geniet ervan! Een eventuele toevoeging is sojasaus. Lekker oosters! 

Feeling good moment: koolhydraatarm gerecht met een ietwat koolhydraatrijk wijntje zorgt voor een mooie balans. 

Laat een reactie achter