Gratis bezorgd +75€ | Binnen 3 dagen thuis bezorgd | Per fles bestellen mogelijk

Maak kennis met Justdiggit - Cooling down the planet

Over Justdiggit 

Het herstellen van onze planeet 

De natuur en aarde zijn meer dan ooit uit balans. De aarde warmt op, wat leidt tot water- en voedselschaarste, armoede, verlies van biodiversiteit en een groeiend aantal klimaatvluchtelingen.  

Maar gelukkig is hiervoor wel een oplossing! Wetenschappers hebben aangetoond dat door land te herstellen met behulp van nature-based solutions 37% van onze klimaatproblemen kunnen oplossen. Deze nature-based solutions zorgen voor een beter leefklimaat voor zowel mens als dier, naast het verminderen van uitstoot door het opnemen van C02 uit de lucht. 

Daarom gelooft Justdiggit: If we can warm up the earth, we can also cool it down. 

Dailywine.nl geloofd in deze ideologie, en daarom doneert dailywine.nl voor elke verkochte fles wijn 10 cent aan Justdiggit. Let's cooldown the planet. 

Bekijk onze wijnen 

Missie Justdiggit 

Meer dan 2 miljard land kan wereldwijd worden hersteld - dat is een gebied wel 2x zo groot als europa! De missie van Justdiggit is om kwetsbare landschappen te herstellen door meer groen toe te voegen: "vergroenen", waar zij de focus hebben op regio die erg kwetsbaar is voor verwoestijning in Afrika. Ook is het belangrijk die groepen te helpen die erg afhankelijk zijn van het land voor hun levensonderhoud.

 

Hoe doet Justdiggit dat? 

Door het inspireren van lokale boeren in Afrika maakt Justdiggit samen droog land weer groen. Zij activeren de lokalen om actief bezig te zijn met vergroeningsproject. Want dit alles heeft een positieve impact op mensen, natuur en climate change. Nieuwe technologie in combinatie met 'oude' technieken worden aangeleerd om landschappen te herstellen.
Daarnaast zet Justdiggit media en communicatiemiddelen in om mensen bewust te maken van de positieve effecten van vergroening. Samen met haar partners en media netwerk, wil  Justdiggit een “Regreen Revolution” ontketenen: een grassroots beweging die mensen uit de hele wereld verbindt en aan de slag gaat met vergroening om zo de aarde weer af te koelen. 

Het verschil in temperatuur tussen vergroening en droogte. Justdiggit en dailywine.nl investeren in vergroening zodat aarde afkoelt.

Aantal technieken om te vergroenen 

Bunds graven in Kuku, Kenia 

In zuidelijk Kenia graaft de lokale Maasai-gemeenschap halvemaanvormige regenwater bunds. Deze bunds vangen regen op die anders over de droge en kale vlaktes was weggespoeld. Het regenwater wordt afgeremd en tijdelijk in de bund bewaard, zodat het water de kans krijgt om in de bodem te trekken. De zaden die nog in de aarde verborgen zitten, beginnen weer te groeien en vergroenen de bunds en de ruimte ertussen. Verdere destructieve erosie wordt door de geulen voorkomen. 

Graszaadbanken 

Maasai vrouwen initiëren en managen graszaadbanken, waarmee ze nu inkomen genereren door vergroening! Deze graszaadbanken liggen in een van de meest extreem gedegradeerde gebieden in Kenia: het verschil met de omgeving eromheen is enorm. Het gras bedekt bijna het hele omheinde gebied en dat resulteert in het ontstaan van een groene oase middenin een kale regio. Insecten en kleine dieren keren terug, zodat het ecosysteem zich herstelt, waardoor er nog meer vergroening ontstaat. De Maasai vrouwen oogsten zaden en grassen en gebruiken ze als bron van inkomsten, ze verkopen de oogst op de lokale markt of aan andere restauratieprojecten. Met deze extra inkomsten kunnen ze bijvoorbeeld het schoolgeld van hun kinderen betalen. 

Bomen terugbrengen in Dodoma, Tanzania 

Binnen onze projecten planten we geen bomen, maar laten we gekapte bomen teruggroeien! Dit doen wij in Dodoma, ook wel het hart van Tanzania, een gebied wat bijna de grootte van Nederland heeft. In het verleden waren er veel bomen in de projectgebieden, maar deze zijn gekapt voor bijvoorbeeld brandhout of om plaats te maken voor landbouw. Met een specifieke techniek genaamd Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR) kunnen deze gekapte bomen weer teruggebracht worden! In Tanzania staat FMNR ook bekend als “Kisiki Hai”, wat betekent “levende stronk”. Het is een snelle, goedkope en duurzame methode om de meest aangetaste landschappen opnieuw te vergroenen. De teruggebrachte bomen nemen CO2 op, voorkomen erosie en zorgen ervoor dat water makkelijk de grond in kan trekken. Ons doel is om boeren in heel Tanzania, en uiteindelijk in heel Afrika, te inspireren en activeren om te vergroenen. Om dit te bereiken maken we gebruik van allerlei soorten media- en communicatiekanalen in combinatie met moderne technologie. Denk aan een sms-service, radioprogramma’s en billboards. Op deze manier kunnen we nog meer vergroenen waardoor de positieve impact op natuur, biodiversiteit, mensen en klimaat nog groter wordt. 

Ga voor meer informatie of andere toffe resultaten die ze tot nu toe hebben bereikt naar de website van Justdiggit. 

Samen streven wij naar een koelere planeet! 

 Klik hier om terug te gaan naar de homepage