Gratis bezorgd +75€ | Binnen 3 dagen thuis bezorgd | Per fles bestellen mogelijk

Wat is Chianti?

Wat is Chianti Classico? 

Chianti Classico (RISERVA) is een beschermde naam voor wijnen afkomstig uit het Chianti gebied. Chianti Classico heeft de allure aangenomen van een statuswijn die helemaal niet misstaat naast de twee andere krachtpatsers uit Toscane: Brunello di montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. De wijn is te herkennen aan de bekende zwarte haan op het etiket. 

Dit is de herkomstbenamingsaanduiding van de Chianti Classico wijn.

Je mag als wijnboer niet zomaar de wijn Chianti Classico noemen. Hier zitten strikte voorwaarden aan verbonden. Dit met als reden om de hoge kwaliteit van deze wijnen te waarborgen. In 2005 zijn deze restricties opgenomen in de nieuwe wijn wetgeving wat dan ook de kwaliteit aanzienlijk heeft laten toenemen. 

D.O.C.G. (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita)

Er zijn vele regels maar de belangrijkste die wij willen benoemen is de samenstelling. De samenstelling van de wijn moet uit minstens 80% SANGIOVESE bestaan. Er mag aangevuld worden met Canaiolo nero, Colorino, Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah voor maximum van 20 %. Het aanvullen met witte druivenrassen is verboden.

Andere belangrijke voorwaarden is dat irrigatie enkel in noodtoestanden wordt toegestaan. Dit is belangrijk want het overmatig gebruik van irrigatie is niet milieu vriendelijk. Irrigatie is zelf water toevoegen aan de wijngaard. 

De benaming Riserva mag enkel gebruikt worden bij lagering gedurende 24 maanden, waarvan 3 maanden op fles. Het alcoholpercentage moet minstens 12,5 % zijn voor een Riserva.